Ha a huszonegyedik században élők életét pár szóval kellene jellemezni, nagy valószínűséggel sokan a kényelem és az időhiány szavak mellé tennék le a voksukat. Ez nem meglepő, hiszen a ma embere minden téren a gyorsan és a könnyen megvalósítható dolgokat preferálja. Nincs ez másképp a bútorvásárlásnál sem. Nem csoda tehát, hogy a legtöbben az egyszerűbb megoldást, vagyis a készbútor vásárlást választják az egyedi bútor gyártatása helyett. Ennek eredménye pedig a lakberendezés sablonossága, vagyis – ahogy az kis hazánkban is megfigyelhető, – az otthonok egyformasága. Magyarország lakásaiban ugyanis rendre ugyanazzal a kanapéval, étkezőgarnitúrával, szekrénysorral stb. lehet találkozni.

Feltehetnénk a kérdést, hogy vajon miért is ragaszkodunk az ekvivalens, sivárnak és ötlettelennek tűnő térkultúrához, mikor napjainkban akár olyan egyedi bútort is beszerezhetünk, mely bármely otthonba kompatibilis lehet, ráadásul még a saját, egyedi ízlésvilágunkat is szimbolizálhatja. Sőt, egy egyedi bútor majdnem minden szempontból túlszárnyal egy tömeggyártottat. Például felülmúlja azt a tökéletes illeszkedés terén. Hiszen gondoljunk csak bele: egy sorozatgyártott bútor nem képes kihasználni a speciális sarkokat, a jellegzetes holt tereket, vagy épp az egyedi aszimmetrikus területeket, ugyanis sablonosan készül, nincsen sajátos igényekre szabva (hiszen minden darabja ugyanazon paraméterekkel rendelkezik). Az egyedi bútor ezzel szemben testreszabott jellemzőkkel rendelkezik, kihasználva a rendelkezésre álló tér attribútumait, illetve kielégítve a vevő sajátos, különleges igényeit. Arról nem is beszélve, hogy az egyedi bútor anyagait szintén meg lehet válogatni, ellentétben az előre gyártott készbútoréval. Hiszen előbbinél igény szerint válogathatók össze a bútor matériái, így lehetőség van minőségi alapanyagok egyéni kiválasztására, akár valódi fából készülő asztal, szekrény, vagy ágykeret legyártatására is.

egyedi bútorok

Ez azért fontos momentum, mert így nem kell azzal foglalkoznia a leendő bútortulajdonosnak, hogy utánajárjon, mit jelent a készbútorok összetevőinél feltűntetett HDF, MDF jelző, vagy épp mit takar az OSB kifejezés, illetve, hogy arra sem kell időt pazarolnia, hogy kiderítse, ezen matériák hogyan viselkednek hosszú távon, különféle külső hatások mellett. Továbbá hozzá kell tenni azt is, hogy sok vevő számára fontos, hogy a vásárolni kívánt bútor vegyszermentes, illetve természetesen kezelt legyen (főként az allergiások, asztmások, kisgyermekesek körében jellemző ez az igény). Emellett szót kell ejteni azon bútorvásárlókról, akik számára nagy jelentőséggel bír a környezetvédelem, hiszen számukra csak a természetmegóvó megoldások jöhetnek szóba a bútorválasztás terén is: ők a lakberendezés kérdéskörénél az újrahasznosított üveg, vagy épp a bambusz felhasználásával készülő termékeket preferálják, ezért, ha tehetik, ilyen matériákból gyártatják le bútoraikat.

Az egyedi bútor mindemellett sajátos stílust és egyéniséget kölcsönöz a lakásnak, ráadásul a testreszabott enteriőrrel kifejezhető a bútor tulajdonosának személyisége, kiteljesedhet az egyén önmegvalósítása. Megfelelő tervezéssel ugyanis sajátos ízlésre szabhatók a bútorok, melyekkel különlegessé, egyedülállóvá tehetők az otthonok.
Ezenfelül az egyedi bútor értékálló, sőt, mondhatjuk, hogy örökségként is kiváló alternatívaként szolgálhat, hiszen míg a tömeggyártott termékek – épp a sablonosságuk miatt – nem képviselnek különösebb eszmei értéket, addig az egyénileg készíttetett, illetve készített bútorok – sok esetben jellegzetes kézműves kivitelezésük okán – komoly anyagi és eszmei értékkel bírhatnak.

Napjainkban – annak ellenére, hogy a legtöbben inkább a gyorsabb és kényelmesebb megoldást, a készbútor vásárlást preferálják – a sajátos stílust követők körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egyedi bútor beszerzés. Ezt kihasználva egyre több bútorgyártó készít speciális igényeket kielégítő kézműves lakberendezési termékeket. A modern technika is segíti ezt a fajta tevékenységet, ugyanis manapság már komoly számítógépes programokkal, illetve speciális, térkultúrával foglalkozó alkalmazásokkal végzik a formatervezést.

Mi a GorzaBútort bíztuk meg egyedi bútoraink elkészítésére.

Kategória: Uncategorized