Ingatlan vásárláskor ma már szinte elengedhetetlen szempont a klíma jelenléte még a panel lakások esetében is, mivel napjaink nyarai egyre forróbbak és elviselhetetlenebbek.

A hőség negatív velejárója lehet a ingerültség a levertség vagy az esetlegesen fellépő vérnyomásproblémák.
A hőség elviselésének legjobb módja a klímaberendezés beszerelése, mely manapság már nemcsak házakban vagy autókban, irodákban, raktárakban, üzemekben hanem panellakásokban is optimális hőmérsékletet képes biztosítani.

Mivel az emeletes panelházak legfelsőbb szintjein már-már elviselhetetlen a hőség, itt már szinte elengedhetetlen kellékké vált a klimatizáltság.

Felmerülhet a kérdés, hogy a panellakás falai megtartják-e a légkondicionáló berendezéseket. Aki ezen aggódik, feleslegesen teszi, ugyanis az átlagos panelek teljes mértékben alkalmasak a légkondicionáló berendezések felszerelésére. A klímabeszerelés nem tartozik a megfizethetetlen kategóriába a panel esetében, de több megoldás is létezik, más más árkategóriában.

A legkedvezőbb kínálat árban a mobil klíma lehet. Valamivel többe kerül a split klíma beépíttetése. Melyik a legjobb választás? Nyilván elsősorban pénztárca függvénye, de fontos szempont az otthon paramétereinek a figyelembevétele is a hűtésigény szempontjából. Ugyan is nem mindegy, hogy egy ötvennégy négyzetméteres vagy egy nyolcvan négyzetméteres lakást kell lehűteni. Árban jóval kedvezőbb a kisebb, 2.6 kw-os mint a nagyobb, 3.5 kw teljesítményű, de tisztában kell lenni a teljesítmény elegendőségével. Ebben segíteni fognak a klímaszerelő szakemberek.

Érdemes azt is számításba venni, hogy nem biztos az, hogy a drágább készülék valóban többe jön ki, hiszen a gyengébb teljesítmény, nagyobb fogyasztással párosul. Az is előfordulhat, hogy az ismeretlenebb márkájú berendezés élettartama nem fogja megközelíteni a márkásabb termékét. Az alkatrész utánpótlásról és a garanciáról nem is beszélve.

Panellakás klimatizálásánál figyelembe kell venni bizonyos szabályokat. Ezekkel a szabályokkal a klímaszakemberek tisztában is vannak.

Ilyen fontos szabály a kondenzvíz elvezetését érinti. A kondenzvizet nem lehet az utcára, vagy a szomszéd lakáshoz kivezetni. Fokozott figyelmet kíván a fali klíma, más néven split klíma, a már említett bontás vagy fúrás, vésés miatt. Ezek a munkálatok bizony nem csak nagy zajjal, de porral is járnak.

Klíma beszerelésnél figyelembe kell venni a társasházi szabályokat, legfőképp a zajjal járó munkálatokat ideértve, hiszen panellakásnál való változtatás nem saját otthonban történő munkának számít, hiszen a külső modul közös tulajdonú homlokzatra kerül. Ebben az esetben akár a szomszédok előzetes engedélyére is szükség lehet.

Első lépésként a közös képviselőt is tájékoztatni kell a klimatizálásról, illetve a beépítés tervrajzáról, az eszköz típusáról, működtetés közbeni zaj erősségéről, valamint a kondenzvíz elvezetés módjáról.

Kategóriák: Uncategorized